Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORICKY 1.ÚČAST SBORU NA MČR!!

7. 7. 2017

 CESTA ZA HISTORICKÝM ÚSPĚCHEM SDH POHOŘELICE- ÚČAST NA MČR DOROSTU

 

Letošní rok byl pro nás v rámci činnosti s mládeží zlomovým. Poprvé jsme okusili kategorii dorosteneckých družstev. Konkrétně se nám podařilo z odrostlých starších žáků, nováčků ve sboru a posily z SDH Žlutava poskládat tým dorostenců. Jelikož to byla pro náš sbor premiérová účast v dorostenecké soutěži družstev, neměli jsme tedy žádnou představu, jak si naši kluci povedou.

První závodem, který to všechno odstartoval, bylo okresní kolo dorostu 21.5. 2017 v Otrokovicích. To se podařilo klukům bez větších potíží vyhrát a následoval tak postup na kolo krajské, které se konalo 11.6. 2017 v Kroměříži.

Do Kroměříže jsme odjížděli s tím, že můžeme jen překvapit, jelikož nás čekalo pár novinek. Na štafetě 4x100m byl na prvním úseku místo okna postaven domeček- pro nás doposud neznámá překážka a taky oproti kolu okresním nástřikové terče na požárním útoku. A hlavně jsme se na start postavili mimo jiné i proti skvělému týmu dorostenců z SDH Oznice- v tu chvíli úřadujícím mistrům ČR v této kategorii. Ale naši kluci to dopředu vůbec nevzdávali a rozhodli se zabojovat o co nejlepší umístění.

Závod se rozběhl štafetou 4x100m s překážkami, kde zvítězila Oznice a my brali spokojeně 2.místo. Netradičně se druhou disciplínou závodu stal požární útok. Tady to kluci plánovali „napálit“, protože si věřili a věděli, že mají natrénované a body za umístění musí nahnat právě na této královské disciplíně. První pokus neklapl dá se říct ani jednomu z družstev. V druhém pokusu zaběhli naši dorostenci čas 32,06s, který sice nebyl úplně dle našich představ, ale i tak je vystřelil na průběžné 1.místo. V tu chvíli se začalo počítat a spekulovat…Věděli jsme, že na stovkách kluky z Oznice neporazíme, takže jediná šance vysněného postupu na MČR bylo to, aby kluci z Oznice skončili na požárním útoku až na třetím místě a my bychom pak museli na stovkách vybojovat druhé a napsat testy bez chyby…Oznice předvedla útok v čase 33,30s a zařadila se tak za nás na druhé místo. Po nich nastupovali dorostenci z Francovy Lhoty, kteří by se museli svým časem na požárním útoku dostat mezi náš a kynický čas, aby vyšel „náš plán“. Jejich útok jsme s napětím sledovali…a časomíra se zastavila na neuvěřitelném čase 33,15s!! V tu chvíli byl cíl jasný- ze stovek brát druhé místo a napsat čistě testy. A to se podařilo!! A mohlo se slavit!! Ještě celý večer zněla hláška: „Miluju kluky z Francovy Lhoty, kluci díky!“ J Pro náš sbor bylo toto vítězství prvním postupem na MČR v historii.

Po velkých oslavách přišla na řadu bedlivá tréninková příprava, kterou kluci brali velmi zodpovědně- měli před sebou velkou výzvu a ostudu rozhodně nechtěli udělat. Absolvovali celodenní trénink štafet a stovek v Horní Lidči a také jsme využili nabídku p. Mošťka na využití překážek a dráhy u SDH Vlčnov a současně také tréninkové rady od Marka Tykala, za což jim oběma moc děkujeme. Poděkování patří také SDH Žlutava, který nám zapůjčil požární stříkačku na trénink požárního útoku, takže jsme se mohli seznámit s jednotným strojem, který se používá na MČR.

MČR dorostu se konalo 4. a 5.7. 2017 v našem „domácím“ prostředí, a to Zlíně. Kluci šli do tohoto velkého závodu s tím, že zabojují, udělají vše co bude v jejich možnostech a nějak to dopadne. Disciplíny prvního dne byly testy- zde jsme byli bezchybní a běh na 100m s překážkami, kde jsme vyběhli 9.místo. Druhý den nás čekaly disciplíny, na které jsme si věřili trochu více. A na výsledcích to bylo i znát, i když ne vše nám klaplo dle našich představ, tak jsme brali ze štafety i požárního útoku 6.místo.

V celkovém součtu všech čtyř disciplín to pro nás znamenalo konečné 7.místo z celkového počtu 15 zúčastněných družstev reprezentujících každé svůj kraj, takže za nás velká spokojenost!!

Protože kdyby nám na počátku roku, kdy jsme teprve start družstva v letošním ročníku zvažovali někdo řekl, že se dostaneme až na republikové kolo, tak bychom se tomu jen zasmáli…ale je to tak, NÁŠ SEN SE STAL SKUTEČNOSTÍ!!!

A kdo za tímto úspěchem stojí? Vzhledem k tomu, že  bylo nutné postupně obměnit sestavu týmu, tak zásluha patří všem těmto borcům: Kalčík Aleš, Landsfeld Jan, Lapčík Tomáš, Stránský Teodor, Šamša Ondřej (celoroční posila ze Žlutav), Šiška Marek, Gerža Martin (SDH Sazovice), Huťa Martin (SDH Lipová), Zelík Michal, Popelka Tomáš, Drábek Jan (SDH Lukov). Trenéři: Forbelská Jana, Hanáček Lubomír

Nesmíme opomenout poděkování našemu domovskému sboru SDH Pohořelice za finanční podporu při zajišťování tréninkových podmínek.