Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podzimní kolo hry Plamen 2015/2016

10. 10. 2015

V sobotu 10.10.2015 se na Rackové konalo podzimní kolo hry Plamen 2015/2016, kterého se zúčastnili naši mladší i starší žáci, kteří měli tentokrát opravdu nelehký úkol - a to dosáhnout alespoň obstojných výsledků v této první části závodu, neboť v loňském roce zvítězili v obou disciplínách, v obou kategoriích, byť bylo složení družstev zčásti již obměněno.

Tento víkend byl výrazný oproti všem předchozím znatelným ochlazením, které kolem poledne začal doprovázet i studený vítr a mrholení. I přes tyto nelibé vyhlídky k soutěži nastoupila družstva ze 17 sborů u mladších žáků a z 19 sborů u těch starších.

V kategorii mladší žáci, v útoku CTIF, ke kterému je potřeba devíti soutěžících (a bohužel každý sbor nemá tolik dětí do dané kategorie), bojovalo celkem 8 družstev. Naši žáci až svým druhým pokusem dosáhli pěkného času 81,73 vteřiny, kteří po přičtení trošku zbytečných 5 vteřin za špatně odložené nářadí a 5 vteřin za přetočení hadice, dosáhli ve své kategorii jednoznačně nejlepšího času 91.73 vteřiny, což pro ně znamenalo první místo v této disciplíně. Druhé za nimi byly Malenovice s časem 123,98 vteřiny.

Na závod požárnické všestrannosti nastoupilo již 21 pětičlenných hlídek ze 17-ti sborů zlínského okresu. Naše mladší žáky reprezentovala jen jedna hlídka, ve složení: Adam Michal, Silná Vendula, Stoklasová Adriana, Stoklasová Karolína a Zelíková Zuzana, která svým obstojným běžeckým časem na trati 32,03 minuty a jednoznačně nejčistějším splněním všech stanovišť, kdy obdržela 7 trestným bodů/minut (jen za nesestřelené špalíky), dokázala právem obhájit své loňské úspěchy a i v této disciplíně zajistila Pohořelicím další první místo (výsledný čas 39,03 minuty). Je nutné vyzvednout Zuzanu Zelíkovou, která běžela i s dráty v lokti pro letní operaci paže a zejména pak – tradááá, Vendulku Silnou, která celý závod absolvovala i se sádrou na levé ruce, se kterou nejen běžela a střílela, ale dokonce i prazvláštním způsobem překonala zavěšené lano, kdy se na něj zavěsila v lokti levé ruky se sádrou a ostatními končetinami se pak odtahovala a přitahovala, až jej zdárně zdolala a tak své hlídce ušetřila tři trestné minutu, které by jinak znamenaly posun na druhou příčku, za hlídku z Popova, kteří dosáhli výsledného času 41,57 minuty.

Starší žáci měli na útok CTIF dalších 11 soupeřů a taktéž svým druhým pokusem dosáhli toho nejlepšího času celého dne (71,36 vteřiny) a obsadili první příčku (z toho 5 trestných vteřiny za špatné odložení nářadí a dalších 5 vteřiny za přetočení hadice). Druzí byli starší žáci ze Zádveřic, s výsledným časem 86,31 vteřiny (bez trestných vteřin).

Závodu požárnické všestrannosti se zúčastnilo 25 starších hlídek, z 19-ti sborů a v této kategorii jsme měli hlídky již dvě. Tzv. první nasazená hlídka, ve složení: Kalčík Aleš, Maňásková Denisa, Stránský Teodor, Vyoral Libor a Zelík Michal, svojí střeleckou zdatností s pouze dvěma nenestřelenými špalíky a následným vyběhnutím kopce k druhému stanovišti na jeden zátah, potvrdila, že se jedná o soupeře, na které si ostatní hlídky musejí dávat pozor. Po doběhnutí do cíle však nastaly problémy, které byly ve srovnání s předchozími ročníky opravdu ojedinělé – hlídka si totiž stěžovala na zřejmě sabotované značení trati, díky kterému se dostala od oběma směry vyfáborkovaného rozcestí asi 500 metrů mimo trať, až k asfaltové pozemní komunikaci, od které se pak vrátila zpět a pokračovala druhou cestou již správným směrem. Toto se zdálo býti zpočátku jako nepravděpodobné a hodnoceno jako nedostatečné sledování značení za běhu. Jenomže poté, co dobíhaly do cíle další hlídky a obousměrně značené rozcestí potvrzovaly, bylo patrné, že některý ze soupeřů porušil jedno ze základních pravidel a ostatním výrazně znepříjemnil celý závod. Otázkou štěstěny pak bylo, zda se hlídka rozhodla běžet po správné cestě, či zvolila zrovna tu špatnou. Na štěstí pro Pohořelice, jako celek, se touto špatnou cestou vydalo jen to naše první družstvo, které by i s tak zaběhlým čistým časem na trati 32,48 minuty a dvěma trestnými body za střelbu a třemi trestnými body za nepřekonání lana jedním členem hlídky (37,48 minuty), obsadilo třetí místo, za Štítnou nad Vláří (34,48 minuty) a Štípou (35,45 minuty).

Jednoznačně velkým překvapením byly výkony členů naší druhé hlídky, ve složení: Hanáčková Natálie, Maňásková Aneta, Šilcová Kristýna, Ševeček Richard a Vítková Eliška (hostující u nás z SDH Bohuslavice), kteří nejen překvapili krásnou střelbou s pouhým jedním trestným bodem, ale také čistým průběhem dalšími stanovišti bez trestných bodů a velmi pěkným běžeckým nasazením, kterým nasbírali celkem 9,12 minuty čekacího času na stanovištích. Díky všem těmto pozitivům a výborným výsledkům dosáhla naše druhá nasazená hlídka jednoznačně nejlepšího času 28,12 minuty, čímž zpečetila zopakování úspěchů našich mladých hasičů z loňska a dokázala, že minulý rok nebyl pouhou náhodou.

Na Rackové bylo velmi pěkně připravené zázemí, které aspoň trošku zahřálo prochladlé soutěžící, fanoušky a diváky na srdci – připraven byl ovar, prdelačka, cigára z udírny, párky v rohlíku, bramborové spirály, čaj a veškeré další bufetové občerstvení. Kolem 14:30 hodin jsme se vrátili ke zbrojnici, u které jsme měli ráno v 08:00 hodin sraz, kdy jsme samozřejmě ještě netušili, jak to bude probíhat. Ostatně výsledky nám také ještě známy nebyly, zveřejněny byly až následující den – A TO BYLO PŘEKVAPENÍ !!! Opět děkujeme za vzornou reprezentaci našeho sboru.

OFICIÁLNÍ VÝSLEDKY ZDE