Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajské kolo v PS - Zlín 215

20. 6. 2015

Dne 20.6.2015 se ve Zlíně, na stadionu mládeže konalo Krajské kolo v požárním sportu, do kterého z prvního místa v okresním kole postoupily i naše ženy. Ve své kariéře tam byly letos potřetí, naposled to bylo v roce 2013. Do Zlína přijelo celkem 8 družstev mužů a namísto osmi plánovaných, pouze 7 družstev žen, neboť postoupivší Salaš z Uherskohradišťska nedorazila. Okres Zlín tedy reprezentovaly ženy z Pohořelic a ženy ze Slušovic, které jako třetí v okresním kole nastoupily namísto druhých žen z Hřivínova Újezdu, které účast odmítly.

 

Z Pohořelic jsme vyráželi v 06:40 hodin a v 08:15 to vypuklo nástupem. Naše ženy se letos posílily třemi rychlými závodnicemi ze Zlínského okresu, které nám pomohly zabojovat zejména v disciplíně jednotlivců, na kterou bohužel nemáme připravený dostatečný počet domácích žen – byla to Daniela Vlková z Řetechova, Vendula Obadalová z Tichova a Klára Šustková z Šarov.

 

Začínalo se štafetami 4 x 100 m, běželo se ve dvou drahách, v jedné ženy, v druhé muži. Naše ženy nastoupily do pátého rozběhu a soupeřily s muži z Kroměříže – překvapením bylo, že své mužské sousedy na dráze 400 m předběhly, což se v tento den opakovalo již jen pouze jednou, jinak měli muži v rozbězích časy rychlejší. Ve složení: Sukupová Beáta – okno, Forbelská Jana – břevno, Vyoralová Adéla – kladina a Vlková Daniela – minimax dosáhla naše první (hlavní) štafeta pěkného času 71,43 vteřiny, čímž obsadila třetí místo v této disciplíně. Druhá štafeta nastoupit již nemusela.

 

Následovala disciplína běh na 100 m s překážkami – jednotlivci, ve které muselo nastoupit alespoň šest žen z každého družstva, neboť do výsledkové listiny se počítalo právě šest nejlepších časů šesti různých žen, přičemž každá měla na provedení disciplíny dva pokusy. Za nás startovaly: Forbelská Jana – první pokus – 20,48 vteřiny, druhý pokus – 19,63 vteřiny, celkové 9. místo, Sukupová Beáta - první pokus - NP, druhý pokus – 24,38 vteřiny, celkové 46. místo, Vyoralová Adéla - první pokus – 22,74 vteřiny, druhý pokus – 32,12 vteřiny, celkové 39. místo, Vlková Daniela - první pokus – 18,89 vteřiny, druhý pokus – 19,05 vteřiny, celkové 3. místo, Šustková Klára - první pokus – 22,98 vteřiny, druhý pokus – 24,69 vteřiny, celkové 42. místo a Obadalová Vendula - první pokus – 20,49 vteřiny, druhý pokus – 20,21 vteřiny, celkové 16. místo. V této disciplíně se ženy umístily na pátém místě.

 

Poslední disciplínou byly požární útoky, které opět rozhodovaly. Startovalo se s vypnutým motorem požární stříkačky, kterou musel uvést do pohybu strojník až po vyběhnutí ze startovní čáry. V prvním pokusu byl drobný zádrhel na startování, ale vše pokračovalo poměrně hladce, až do okamžiku nástřiku na terče. Vítr a rozprašování vody o stěnu terče byly hlavní příčinou toho, že se časomíra zastavila až na čase 41,25 vteřiny (pravý proud měl cca. 34 vteřiny). V prvních pokusech se však moc nedařilo i ostatním. Do druhých pokusů ženy nastupovaly s vědomím, že jiná družstva dopadla i hůře, ale že je reálně předvést daleko lepší výsledek, sahající jednoznačně pod 30 vteřin. Zákon schválnosti však platil i nyní a problém s nastartováním mašiny se nejen z první kola zopakoval, ale dokonce ještě navíc zkomplikoval, neboť startování trvalo 7 vteřin. Již zmiňované přírodní podmínky a možná i nervozita pak dodělaly své – výsledný čas druhého pokusu 49,19 vteřiny (levý proud cca. 41 vteřiny). Ostatní družstva své chyby v druhých pokusech již nezopakovaly a zapsaly si jen lepší výsledky. V této královské disciplíně jsme tedy skončily na smutném posledním sedmém místě, přičemž za tím však nestál pouze lidský článek. Boje však probíhaly na předních místech, neboť ženy ze tří sborů soupeřily o nejlepší čas a tím nejen o prvenství v této disciplíně, ale i prvenství v celé soutěži. Nakonec jednoznačně nejlepší útok předvedly ženy z Vlčnova, ale to jim bohužel nestačilo na celkově první Komárovice a druhé ženy z Počenic.

 

S výsledným součtem všech pořadí – 15, se naše ženy umístily na celkovém 6. místě, které v rámci této jedné soutěže nevyznívá nikterak úchvatně, ale když se na to podíváme z jiného pohledu – a to, že jsou šestý nejlepší tým žen ve Zlínském kraji, tak není o čem diskutovat a můžeme jedině gratulovat. Při vyhlašování však došlo ze strany pořadatelů k chybám a naše ženy byly na stadionu vyhlášeny jako čtvrté, což se však nezdálo ani nám, ani soupeřům – a oficiální výsledky to nakonec potvrdily.

Vítězky ženských družstev z SDH Komárovice a vítězové mužské kategorie z SDH Juřička budou Zlínský kraj reprezentovat na celostátním kole, které se uskuteční letos v Trutnově.

 

oficiální výsledky zde

 

video - Adéla Vyoralová - jednotlivci - první pokus

video - Beáta Sukupová - jednotlivci - první pokus

video - Daniela Obadalová - jednotlivci - první pokus

video - štafeta

video - požární útok - první pokus

video - požární útok - druhý pokus