Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radslavská přilba

29. 3. 2014

     V sobotu 29.3.2014 ve 13:00 hodin jsme vyjížděli s naší Avií a vybaveným vozíkem do Radslavic, okres Přerov na soutěž hasičské všestrannosti - Radslavskou přilbu. Této soutěže se náš sbor účastnil poprvé, kapacita družstev je omezena délkou noci - max. 30 družstev, plní se celkem 18 disciplín v oblasti v okolí Přerova. Složení družstva: velitel Milan Zelík, strojní Lubomír Hanáček, členové Dušan Vrzala, Pavel Trčka, Jana Forbelská a Gabriela Hyblerová.

     Zaprezentovalo se celkem 27 družstev z 28 přihlášených, účastnily se i 4 družstva z Polska a 2 ze Slovenska. V 15:00  hodin nástup a poté zahájení. První tři disciplíny probíhaly v Radslavicích.

1. disciplína - testy - Hasič odbornost III., jeden člen testy autoškoly pro skupinu C

2. disciplína - odpolední štafeta - jediná pohybová disciplína, která probíhala za světla a za přítomnosti díváků z řad veřejnosti. Všichni členové se svezli z plošiny po tyči dolů, překonali bariéru, provedli buď 40x úder na hammerboxu, anebo přenášeli barely s vodou (50kg), prolezli tunelem, překonali kladinu, okno a překážku přeskoč, podlez, přeskoč a poté po provazovém žebříku zpět na plošinu.

3. disciplína - požární poplach - co nejrychleji vstát z lehátek, rozsvítit, oběhnout sloup a ze spodního prádla se kompletně ustrojit.

     Poté se čekalo, než se setmí a vypukne to hlavní - noční část s přejížděním na zbývajících 15 stanovišť, která byla rozmístěna po širokém okolí - toto vypuklo ve 20 hodin. My jsme startovali s pořadovým číslem 20 a začínali jsme na stanovišti č. 14.

4. disciplína - požární útok do kopce - na začátku veškeré vybavení uloženo ve vozíku, po odstartování sešroubování tří savic a provedení útoku na jeden proud do kopce, na 4B, rozdělovač, 2C, sestříknout plechovky a opět vše co nejrychleji uklidit zpět do vozíku.

5. disciplína - bytový požár - provedení útoku se džberovou sktříkačkou, všichni členové překonávají bariéru, překážku podlez, přeskoč, podlez, s džberovkou sestříknutí plechovek a zpět do kopce přes stejné překážky, nakonec našroubování přibližně 20 matic různých velikostí a závitů na správné šrouby.

6. disciplína - dětský den - provedení útoku na požár s hořící naftou, 90 vteřin na rozmyšlenou a přípravu, poté natažení vedení 1B, rozdělovač, 3C, se zapojením přiměšovače s pěnidlem, přísné doržování bojového řádu - za což jsme bohužel dostali velké množství trestných vteřin

7. disciplína - Moravské Gabčíkovo - slezení všech členů do vodního díla, připevnění a transport raněného na žebříku přes kanál vodního díla a zpět na start.

8. disciplína - Dolinkovská štafeta - postupně všichni členové - pomocí kladky sjet přes potok, překonání provazového žebříku, přes lávku na druhý břeh, prolézt tunel, přeručkovat opičí dráhu a do cíle.

9. disciplína - práce s lanem - na stanici HZS Přerov se dva členové slaňovali z věže, dva překonávali traverz a dva byli přezkoušení ze znalosti uzlů.

10. disciplína - katakomby - první část natažení vedení k hořícímu domu - 2B, rozdělovač, 2C, druhá část - prozkoumání sklepních prostorů s neprůhlednými štíty na hlavě a dodržení bojového řádu - tady jsme opět nezabojovali.

11. disciplína - práce na vodě - dva členové za užití buzoly prohlédávají terén a určují značky nebezpečných látek, zbývající čtyři členové si naloží barel do člunu a za užití pádel obeplouvají ostrůvek uprostřed rybníka a zpět na start.

12. discplína - dálková doprava vody - první část - za užití věděr naplnit velký sud vodou (tzv. způsobem provaz), druhá část - za užití historické pumpy a hadic fungujících na principu spojených nádob tento sud zase vypustit.

13. disciplína - první pomoc - příjezd k dopravní nehodě dvoustopého motorového vozidla, zajištění dopravní nehody, hlásná služba, prohlídka okolního terénu, poskytnutí první pomoci, fixace osoby, odhadnutí zranění a předání raněných i informací zdravotníkům.

14. disciplína - změna je život - zavodnění kádě za užití ejektoru, jednotlivé prvky soustavy propojeny vždy max. na 1B

15. discplína - vím, že ni nevím - postřehová disciplína - každý člen se v časovém limitu snažil naléž tři slova v klasické osmisměrce

16. disciplína - povodeň - plnění dvoukomorových pytlů pískem, přenos na místo zátarasu a vystavění protipovodňové hráze.

17. disciplína - průchod hořícím domem - v zemědělské budově se silážními jímkami členové po předem vyznačené trase s sebou přenášení dvě pneumatiky od Avie.

18. disciplína - zrychlený přesun - členové (bez řidiče) dostanou za úkol v rukou přenést veškerý potřebný materiál na provedení jednoduchého útoku 5C dle bojového řádu od startu až do 500 m vzdáleného cíle, terén - polní cesta.

     K velkému zdržení došlo na stanovišti č. 10 - katakomby, kde se nahromadilo i 7 družstev najednou, díky čemuž jsme měli všichni velký prostoj a již na naší předposlední disciplíně - práce na vodě, jsme pádlovali za světla - to bylo zhruba 05:00 hodin ještě starého času. 

     Kolem 06:00 hodin jsme odevzdávali výsledkovou listinu a s vědomím, že jsme ve zdraví, s dobrou náladou a bojovným duchem v týmu absolvovali všechny disciplíny, jsme si konečně oddechli, že to máme za sebou. K našemu údivu, kdy jsme jako jediní měli v družstvu dvě ženy, jsme se nakonec umístili na vynikajícím 6. místě z celkových 27 družstev. Zejména při vyhodnocování jednotlivých úkolů se profesionální rozhodčí drželi zásady "chybami se člověk učí" a předali nám velké množství taktických rad a informací, kterých snad budeme schopni využít nejen příští rok na Přilbě, ale i v reálném zásahu. Než jsem všechno umyli a uklidili, tak bylo 09:30 hodin a mohli jsme si konečně zdřímnout .

Oficilání výsledky - Radslavská přilba 2014