Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shromáždění představitelů sborů 2016 - Sazovice

12. 11. 2016

Oficiální zpráva OSH Zlín:

 

V sobotu 12. listopadu 2016 proběhlo v sále Obecního domu v Sazovicích jednání "Shromáždění představitelů sborů okresu Zlín". Letošního zasedání se zúčastnilo 107 představitelů ze 116 pozvaných sborů, dále členové výkonného výboru, starostové okrsků, zasloužilí hasiči a funkcionáři a členové Okresní kontrolní a revizní rady. Mezi hosty jsme přivítali Ing. Karla Malinovského, vedoucího Oddělení pro zvláštní úkoly Zlínského kraje, Editu Hrbáčkovou, starostku Obce Sazovice, mjr. Ing. Jana Klepáče, velitele stanice územního odboru Zlín HZS Zlínského kraje, Vlastimila Nevařila, zástupce Hasičské vzájemné pojišťovny, a.s. a Jana Štalmacha, vedoucího Aktivu zasloužilých hasičů a funkcionářů okresu Zlín. 

Účastníky shromáždění přivítala na půdě Obce Sazovice paní starostka Edita Hrbáčková.

Starosta OSH ing. Josef Bernátík zhodnotil činnost OSH Zlín za období od předchozího shromáždění představitelů sborů. Informoval o jednání Vedení spolku s předsedou vlády ČR, ministrem vnitra a generálním ředitelem HZS ČR v Praze dne 14.6.2016, kdy byl prodiskutován materiál “Řešení některých oblastí u JSDHO a spolků, působících na úseku požární ochrany“. Hovořil o přečíslování organizačních jednotek a členů SH ČMS a s tím spojené výměně členských průkazů, vzpomněl povinnosti v návaznosti na elektronickou evidenci tržeb a metodický pokyn ke zveřejňování přehledu o majetku a závazcích nebo účetní závěrky v rámci SH ČMS. Poděkoval představitelům sborů za přístup k přípravě podkladů pro přeregistraci sborů a podíl na vydání historicky velmi významného dokumentu a to knihy o dobrovolných hasičích okresu Zlín. Zdůraznil potřebu spolupráce s okolím, profesně příbuznými organizacemi, republikovou či krajskou státní správou a místními samosprávami.

 Členská základna v okrese Zlín přesáhla sedm tisíc členů, počet registrovaných mladých hasičů je třetí nejvyšší v celé ČR. Za posledních 10 let počet členů neustále roste, od začátku roku 2016 se stav zvýšil o 482 na aktuálních 7185 dobrovolných hasičů v okrese Zlín. Velmi potěšitelné je zastoupení mládeže do 18 let, jejichž podíl činí 26,47% z celkového počtu.

Starosta zhodnotil výsledky práce podle jednotlivých oblastí činností OSH. Vyzvedl sportovní výsledky a poděkoval za reprezentaci okresu a kraje na celorepublikové i mezinárodní úrovni. Předsedkyně Okresní kontrolní a revizní rady Anastázie Jurášková přednesla hodnotící zprávu o hospodaření a provádění kontrolní činnosti na okrese. Poděkovala za správnost a úplnost veškeré dokumentace činnosti OSH Zlín a účelnost využití dotačních prostředků. Hospodaření ukazuje na viditelný přebytek, je však nutné ještě počítat s profinancováním nákladů na akce zajišťované v posledních dvou měsících roku.

Hospodář OSH Vlastimil Nevařil předložil stav plnění příjmových a výdajových položek rozpočtu za 1-10/2016, které ukazují na závěrečný účet hospodaření s přebytkem. Následně okomentoval návrh rozpočtu OSH Zlín na rok 2017, který je postaven jako vyrovnaný.

Byl projednán a schválen „Program jednání Výkonného výboru OSH Zlín na rok 2017“ a „Plán činnosti – akcí na rok 2017“. Velká pozornost byla věnována zajištění výročních valných hromad sborů a okrsků za rok 2016, které již dnes večer, bezprostředně po okresním shromáždění začínají.

V diskusi Ing. Malinovský pozdravil přítomné a slíbil osobní angažovanost na podporu činnosti všem okresním sdružením v kraji minimálně v takovém rozsahu, jako v minulých letech.

Ing. Jan Klepáč pozdravil účastníky shromáždění jménem ředitele HZS Zlínského kraje. Zdůraznil velmi dobrou vzájemnou komunikaci a spolupráci s dobrovolnými hasiči v okrese při zásazích a také při zajišťování ostatních akcí.

Milan Novák, starosta SDH Slušovice, navrhl finančně podpořit MČR Plamen ze strany sborů a okrsků, vyslovil potřebu finančně ocenit reprezentanty okresu na vyšších soutěžích. Vyjádřil nesouhlas s rozhodnutím o tom, že odbornost „Strojník“ můžou získat pouze členové JSDHO a ne řadoví členové SH ČMS.

Jan Štalmach, starosta Aktivu zasloužilých hasičů a funkcionářů, seznámil přítomné s činností aktivu a poděkoval za podporu ze strany OSH Zlín.

Ing. Josef Bernátík předložil k připomínkování Statut vyznamenání „Záslužná medaile SH ČMS – OSH Zlín“, poděkoval zástupci HZS ZK za velmi dobrou spolupráci, informoval o dosavadní finanční podpoře reprezentace okresu a v závěru vystoupení kritizoval přístup některých sborů k předkládání podkladů pro vyúčtování dotací.

Vlastimil Nevařil vystoupil s prezentací produktů HVP, a.s. a s připomínkou k vyplňování žádostí o vyznamenání.

Závěrem shromáždění starosta OSH poděkoval přítomným za spolupráci a podporu a požádal představitele sborů o předání poděkování také těm členům, kteří se na dobrých výsledcích v roce 2016 podíleli.

Ve Zlíně dne 12.11.2016
Ing. Josef Bernátík, starosta OSH Zlín

 

Za nás sbor se zúčastnil starosta sboru Milan Zelík. Za okrsek Napajedla to byl starosta okrsku Dalibor Lidinec.